Babasirató

Babasirató” címmel virtuális emlékfalat hozott létre a meg nem született babák hozzátartozói számára a kárpátaljai Család és Élet Egyesület az MKPK Családügyi Bizottságának életvédő munkacsoportjával együttműködve. A babasirato.hu egy biztonságos hely az édesanya, édesapa, nagyszülők vagy más hozzátartozók számára, ahol anonim módon megörökíthetik a meg nem született baba emlékét, akár vetélés, akár abortusz által veszítették el gyermeküket. Ezeknek a babáknak nem adatott saját sírhely a temetőben. Ezen a helyen viszont nevet adhat neki a hozzátartozó, és felteheti emléktábláját az emlékfalra – akár egy személyes üzenettel együtt. Ez a hely ugyanakkor a gyógyulás helye is.

www.babasirato.hu

Azok készítették, akik tudják, mit jelent elveszíteni egy meg nem született gyermeket, és ismerik a gyász feldolgozásának útját is, melynek lépéseiről a „Gyógyulás” menüpontban olvashat a látogató. Akinek szüksége van rá, szakszerű segítséget is kaphat. A „Mit érezhetsz?” cím alatt pedig az érzelmi tapasztalatok beazonosításához kap segítséget az olvasó. Aki csak látogatóba érkezik erre a helyre, azt arra kérik, töltsön egy kis időt az emlékfalnál, olvassa el a történeteket és gondoljon egy pillanatra azokra a családokra, akik olyan nehezen birkóznak meg a baba elvesztése okozta fájdalommal és gyásszal. Az alapgondolat az elveszített kisbabák emlékének megörökítésére annak a több száz nőnek a megosztott tapasztalatából származik, akik abortusz vagy vetélés fájdalmával keresték meg az egyesület munkatársait és segítséget kaptak a továbblépésben, a gyászfolyamat lezárásában.

A létrehozók hívő emberek, ugyanakkor külön menüpontban azokra is gondoltak, akiktől a hit idegen. A virtuális siratófalat a perinatális gyász emléknapján, október 15-én indították el az alkotók.

Palojtay Márta, a Család és Élet Egyesület alapítója és elnöke mentálhigiénés szakemberként, önkéntes társaival hosszú évek óta segíti azokat, akik a meg nem született babáik miatti veszteség és fájdalom feldolgozásában kérnek lelki-szakmai támogatást. Társadalmunkban ez a veszteség-tudat talán még nem annyira ismert-értett fájdalom, azonban az eltelt évek tapasztalatai alapján az Egyesület munkatársai úgy érezték, hogy egy virtuális emlékfal létrehozásával segítségére lehetnek az érintetteknek – határon innen és túl is.

További információ:

Palojtay Márta

E-mail: palojtaym@gmail.com

Tel.: +380 99 241 1872

https://kepmas.hu/…/babasirato-magzat-elvesztese…

Tisztelettel,

MKPK Családügyi Bizottsága